Hodan Otu Nedir ? Faydaları Nelerdir ? Nerelerde Bulunur ? Nasıl Kullanılır ? |
Şile ve Ağva'da da çıkan Hodangiller familyasından olan bu bir yıllık bitki, adını da ait olduğu aileden alıyor anlaşılacağı gibi. Halk arasında odan, otan, ıspıt, zılbıt, tamara, kaldırık ve hatta kaldirik gibi farklı isimlerle anılabiliyor. Mavi, beyaz zaman zamansa pembe çiçekleriyle karşımıza çıkabilen bu bitkinin hem tohumundan hem de gövdesinden bol bol yararlanılıyor.
Dünya üzerinde Suriye dışında Güney Amerika, Kuzey Afrika ve Anadolu'da da bol bol yetiştiriliyor. Doğu Anadolu'dan tutun da Karadeniz ve Marmara Bölgesine dek birçok farklı bölgede yetişebildiğinden, ismi de yöreden yöreye çokça farklılık gösteriyor. Nisan ayından ekim ayına kadar uzunca bir süre bulunabiliyor.
Hodan Otunun Faydaları
- İçinde bolca kalsiyum barındırdığından kemik sağlığını olumlu yönde etkiliyor
- Yine içinde bolca potasyum bulunduğundan kalp ve damar sağlığını koruyor
- İçindeki potasyum sayesinde tansiyonun da normal seviyelerde seyretmesine yardımcı oluyor
- İdrar söktürücü özelliği bulunduğundan vücutta oluşan ödemle baş etmede önemli yardımları dokunuyor
- Balgamdan kolayca kurtulmaya destek olarak balgam nedeniyle oluşan öksürüklerin de kesilmesini sağlıyor
- Boğaz üzerinde balgam sökmek dışında da etkileri olan hodan otu, boğaz ağrılarına iyi geliyor
- Vücudun çeşitli yerlerinde oluşan iltihaplanmaların daha hızlı iyileşmesine yardımcı oluyor
- Sinir sisteminin düzenli çalışmasına destek vererek sinir ve strese bağlı uykusuzluk, depresyon gibi sorunlara çözüm oluyor
- Tohumundan elde edilen yağ, sivilce lekelerinden tutun da çatlaklara ve selülitlere kadar birçok cilt sorununda kullanılıyor
Hodan Otu Nedir ? Faydaları Nelerdir ? Nerelerde Bulunur ? Nasıl Kullanılır ? |
Hodan Otu Nerelerde Bulunur, Nasıl Kullanılır ?
Hodan otu, farklı bölgelerde yetiştiğinden nisan ayından ekim ayına göre taze olarak semt pazarlarında bulunabiliyor. Bunun dışında kurutulmuş haline ve tohumundan elde edilen yağına aktarlardan dört mevsim ulaşmak mümkün oluyor. Tabii güvenilir aktarlardan doğru ürünü almanız önem taşıyor.
Nasıl kullanılır, nasıl pişirilir derseniz, hodan otunun kavurmasını yapabilir, mevsimin diğer taze otlarıyla aynı tavada buluşturup kavurmayı ve üzerine yumurta kurup afiyetle yemeyi de deneyebilirsiniz. Yalnız kavurmasını yapmadan önce onu güzelce temizlemeyi, 1-2 saat sirkeli suda bekletmeyi ve yaklaşık bir 40 dakika kadar suda haşlamayı ihmal etmemelisiniz.
Aynı şekilde hodan otunun tazesiyle enfes salatalara imza atabilir, yaptığınız sandviçlerin lezzetini katlayabilirsiniz. Hodan otunun yapraklarıyla sarma yapanların olduğunu da söylemeden geçmeyelim.
Yalnız baştan uyaralım, hodan otu her ne kadar lezzetli bir ot olsa da haşlanırken ortaya pek de hoş kokular çıkmıyor ve temizlemesi de elleri boyadığı için biraz zahmetli olabiliyor. Bu nedenle onu temizlerken de haşlarken de dikkati elden bırakmamak ve lezzetine güvenmek gerekiyor, bizden söylemesi.
Kurutulmuş haline gelirsek hodan otunun kurutulmuşuyla çay yapabilirsiniz. 1 su bardağı kaynar suyun içine 1 yemek kaşığı kadar hodan otu koyun ve bu şekilde yaklaşık 10 dakika demleyin. Ardından süzüp afiyetle için ve faydalarından yararlanmaya başlayın.
Son olarak yapından da söz edelim, hodan otunun tohumlarından elde edilen yağ daha çok cilt sorunları için kullanılıyor. özellikle çatlak, selülit, sivilce lekesi gibi geçmesi zor iz ve lekelere karşı etkili olduğu biliniyor.
Hodan Otunun Zararı Var Mı ?
Hodan otunun bilinen ciddi bir zararı olmasa da hamilelik dönemindeki kadınların tüketmesi önerilmiyor. Aynı şekilde ciddi bir rahatsızlığı olanların ve bu otu tedavi amaçlı kullanmak isteyenlerin de mutlaka doktora danışmaları ve doktorlarının tavsiyeleri doğrultusunda hareket etmeleri gerekiyor.
Unutmayın, bitkiler de dahil olmak üzere kullanacağınız, tüketeceğiniz her ürün herkeste aynı etkiyi yaratmaz. Başkasında işe yaramış olsa da sizin bünyenizde bambaşka ve olumsuz etkiler yaratabilir. Bu nedenle hodan otu da dahil olmak üzere hiçbir ürünü doktorunuza sormadan tedavi amaçlı kullanmayın, sağlığınızı tehlikeye atmayın, aman diyelim.
( Kaynak: Yemek )