Şile, Karacaköy Hakkında Detaylı Bilgi

Şile, Karacaköy Hakkında Detaylı Bilgi
Şile, Karacaköy Hakkında Detaylı Bilgi

Genel Bilgi; Karacaköy, Şile ile Ağva arasında, Şileye 17 km, Ağvaya 10 km mesafede Şile ilçesine bağlı bir köy, yeni hali ile mahalledir. Köy merkezi yaklaşık 65 hane ve 250 nüfustan ibaret olup, halkı Karadeniz ve Anadoludan gelen Manavlar'dır. Yaşayanlar genelde emeklilerden oluşmaktadır, köy klasik Türkboylarının yerleşim mantığı ile sahilden içeride bir tepe üzerine 100 m rakımda kurulmuş olup, merkezinde okul, cami , muhtarlık, köykahvesi ve market bulunmaktadır. Köy merkezine 1 km uzaklıktaki koy ve plajı ile ünlüdür, köy evleri ise genelde tarihi eser kabul edilebilecek geleneksel Türkevlerinden oluşmaktadır. Mimari özellik olarak Karadeniz bölgesi etkisi olduğu söylenebilir, cepheler fazlaca ağaç olması ile bağdadi denen ahşap kaplama ile kaplanmıştır.

Şile, Karacaköy Hakkında Detaylı Bilgi
Karacaköy Tarihi Türkevi

Tarihi: Şile’nin diğer köyleri gibi, istilalar, kuşatmalar, savaşlar ve farklı kültürlerin bölge üzerinde egemenlik kurma yolundaki çalışmaları ile doludur. Tarih içinde Hitit, Frigya, Lidya, Pers, Bithynia, Roma, Bizans egemenliğinden kalan bölge, tam olarak Kurtuluş Savaşı’nın ardından Türk topraklarına dâhil olur. 14'üncü yüzyılda Selçuklular tarafından fethedilen bu köylerden Karacaköy, Fatih'in kumandanı Karaca Ali Paşa tarafından kurulmuş olup, köye aynı isim verilmiştir. Köy camisinin hemen yanında Karaca Ali Paşa'nın kabri yer almaktadır.

Şile, Karacaköy Hakkında Detaylı Bilgi
Palamarbaşı Koyu

Köyün sahil kısmı denilen palamarbaşı koyunda bu dönemden önce yaşayan Bizanslılardan kaldığı tahmin edilen ve sonradan camiye çevrilmiş kilise yapısı yakın zamana kadar mevcut imiş. Kilisenin hemen yukarısında bozgoca deresi kıyısında bir de hamam veya sarnıç olduğu tahmin edilen yapının kalıntılarının olması, ayrıca denizle derenin birleştiği yerde eskiden kullanıldığı tahmin edilen köprünün taş ayakları hala görünmektedir. Tüm bunlar 600 yıl öncesine kadar sahilde bir liman köyü olduğunun kanıtıdır. Caminin bir önceki nesil tarafından kullanıldığı, köyün ihtiyarları tarafından açıklanmakta olup, caminin hemen bitişiğinde Osmanlı mezar taşlarının olduğu kabirler mevcuttur.


Şile, Karacaköy Hakkında Detaylı Bilgi
Osmanlı Mezarları

Şile, Karacaköy Hakkında Detaylı Bilgi
Bizans Hamamı

Bazı efsanelere göre, Osmanlı döneminde eşkiyaların Karadenizden yollanan paraları bu koydan açılmış tüneller vasıtasıyla Gebze tarafına kaçırdıkları rivayet edilir. Köye gelen yabancı turistler bir mağara aradıklarını ifade etseler de henüz bununla ilgili bir keşif gerçekleşmemiştir. Yalnız plaj kısmının üst kısmında yasal olmayan define aramaları yapıldığı bilinmektedir. Kurtuluş savaşı sırasında, koydan silah sevkiyatları yapıldığı yaşlılar tarafından anlatılmaktadır. Sonrasında bu koy zaman zaman da kaçakçıların kullandığı bir yer haline gelmiştir.

Geçim: Köy halkı şu anda ağırlıkla emekli olmasına rağmen, civarda fındıklıklar mevcuttur. Geçim olarak fındıkçılık ve balıkçılıkla uğraşanlar vardır. 1960'lılarda faaliyete geçen Şile - Ağva karayolu açılmadan önce civar ormanlardaki meşe odunlarından yapılan kömürler, yukarıda bahsi geçen koya yanaşan mavnalar ile İstanbul Beykoz'a deniz yolu ile ulaştırılmakta imiş. Bundan dolayı köyde odunculuk, nakliye tekneciliği ve kayık tamiri de mevcutmuş. Koyun hemen kenarında konuşlanmış ev, eskiden karaya çekilen kayıkların tamir ve bakımlarının yapıldığı bir kayıkhane olarak kullanılmaktaymış. Koyda bulunan 5-10 tekne ile her yıl Ağustos - Kasım ayları arasında amatör palamut avı yapılmaktadır. Bunun dışında köyün müvacir alanları geniş olduğundan dolayı arsa satışları hızla gelişmektedir. Özellikle Şile - Ağva otobanının da bitmeye yaklaşmasıyla birlikte araziler değerlenme trendindedir. Köylü için de arsa satışı bir gelir kaynağı haline gelmiştir.


Şile, Karacaköy Hakkında Detaylı Bilgi
Eski Kayıkhane Yeni Hali

Şile, Karacaköy Hakkında Detaylı Bilgi
Kesilen Çam Ormanları

Arazi: Köy İBB doğu sahili uygulama imar planında kalmakta olup, bir çok alan tarımsal turizm alanı olarak imara açılmak üzeredir. Bu da yakın zamanda köyde inşaat çalışmalarının başlayacağı demektir ki bu güzel doğa harikası umarım bozulmaz. Köyün etrafı genelde meşe ve kestane ağaçlarından oluşmaktadır. Kısmen de sonradan ekilmiş çam ağaçları da mevcut idi. Köyün eski sınırları, hemen bitişiğindeki Bozgoca'yı da içine almaktaymış, bu köyün ormanlık alanı  2015 yılında orman bölge müdürlüğü tarafından 51 hektarlık kısmı yani yaklaşık 10.000 adet çam ağacı kesilmiştir. Yetkililere yazılı olarak sorduğumuzda hastalıklı olan karaçamların kesilip yerine yeni çam fideleri dikildiği iletildi ama bu durum köylüde tedirginlik yaratmıştır, İnşallah bu alanlar imara açılmaz diye umut ediyoruz.

Faunası:  Ağaçlar genelde meşe ve kestane fındıktan oluşmaktadır. Su kenarlarında böğürtlen, yukarılarda dağ çileği diye adlandırılan Kocayemiş ve kuşburnu bitkisine çok sık rastlanmaktadır. Harika bir faunaya sahip köyde Hem Karadeniz hem Marmara iklimlerinin kesişim noktası olduğu için çok çeşitli bitki ve çiçek ve mantar türüne rastlamak mümkündür. Çalılar arasında dolaşan çakal ve tilkiye rastlamak çok normaldir ama insana ilişmezler. Köyün üst taraflarında yaban domuzu ve sansar çokça bulunmaktadır. Köyde çulluk avına çıkanlar da mevcuttur. Köy merkezinde dağlardan gelen nefis içme suyu çeşme ile köylünün hizmetine sunulmaktadır. Bunun dışında köyde su hattı ve doğalgaz da mevcuttur. Bunun dışında 2006 yılında Ağva Sahil köylerinde yapılan sondaj araştırmalarında kaplıca suyu bulunmuş fakat rantabl olmadığı gerekçesiyle proje rafa kaldırılmıştır. Köyde kaplıca suyu bulunması halinde, turizm alanı ilan edilen bu yerler daha da değerlenecektir diye düşünüyorum.

Plaj: Karacaköy plajı, abartmıyorum Karadeniz'in en güzel plajlarından biridir. Doğal olarak 2 tepenin arasında kalan vadi tabanındaki Bozgoca deresinin denizle birleştiği yer yarımay şeklinde doğal liman halini almıştır. Karadeniz'in hırçın dalgalarını kesen 2 burundan oluşmaktadır ve genelde hep süt limandır. Aile ve çocukları ile denize girmek isteyenler denizin sakinliğinden dolayı burayı tercih etmektedirler. Gelen misafirlerin ihtiyaçlarını karşılayacağı tuvalet, duş, büfe, şezlong hizmeti veren küçük bir işletme mevcut olup, deniz için köylüden para almamaktadır. Yazın hafta sonları günübirlik turistler sayesinde koy ana-baba günü olmaktadır. (Plajın Resmi İlk Baştadır.)

Fakat buranın daha derli toplu bir düzene ihtiyacı vardır, Umarım zamanla bu işler düzene girer. Plajın 250 m kumsalı mevcut olup, denizin iskelenin sağ kısmı taş fakat engin, sol kısmı ise kumluk ama derindir, koyun en derin noktası 3 m'dir. Derenin de bu koya akması neticesinde tuz oranı çok düşüktür ve su genelde çok berraktır. Koyun içinde Ege'yi andıran girinti çıkını ve mağaramsı kısımlar mevcuttur.

Plajda derenin diğer tarafında Kampçılar için tepelik alanın korumasında kalan bir kamping alanı mevcuttur, ister karavancılar isterse çadırcılar işletmecisinden izin almak kaydıyla burada güvenle kamp kurabilirler. Bu koya gelen misafirler buranın İstanbul sınırları içinde bir deniz olduğuna inanıyor musunuz sorusuna verdikleri cevap manidardır, sanki Egedeyiz. Su altı kameramla çekim yapıp videosunu izlettiğim dostlarım buranın Türkiye'de bir yer olduğuna dahi inanmadılar. Bu açıdan bu değerlerimizin kıymetini bilmeliyiz diye düşünüyorum. Koyda her daim zıpkınla balık avlayanlara rastlamak mümkündür, genelde kefal vurmakla beraber, nadiren lüfer ve levrek vuranlara da rastlanmaktadır. Olta veya ağ ile iskorpit ve tekir çıkmaktadır.


Şile, Karacaköy Hakkında Detaylı Bilgi
Karacaköy Girinti

Şile, Karacaköy Hakkında Detaylı Bilgi
Karacaköy Plajı

Bu bilgiler Bahadır Başaran tarafından Şile Ağva Köyleri'ne gönderilmiştir. Bilgileri İzinsiz veya kaynağı belirtilmeden paylaşılması kesinlikle yasaktır.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski