Taflan nedir, faydaları nelerdir, nasıl yenir, neye iyi gelir?

Taflan Nedir ? Taflanın Faydaları Nelerdir ? Taflan Nasıl Tüketilir ?

Merhaba Değerli Şile Ağva Köyleri Takipçileri, bugünkü konumuz "Taflan" adındaki meyve ile ilgili konuşacağız. Taflan'ın diğer adları da mevcut durumdadır. Taflan'dan sonra bilinen yaygın adı ise "Karayemiş"'dir. Ağva'da bir çok evin bahçesinde görülen Taflan'ı inceleyelim.

Taflan Nedir ?

İlk olarak 1546 yılında Fransız Pierre Belon tarafından Trabzon'dan toplanmış ve Cerasus trapezentuna ( Trabzon Kirazı ) olarak adlandırılmıştır. Bitki aynı yıl, İstanbul üzerinden İtalya'ya; 1574'te de Clusius tarafından Viyana'ya getirilmiş, oradan da Fransa ve İngiltere'ye gönderilmiştir. Budanarak şekil verilebilmesi, dökülmeyen parlak koyu yeşil yaprakları ve kokulu beyaz çiçekleri ile taflan, 1600 yılından itibaren tüm Avrupa'da park ve bahçelerde yetiştirilmeye başlanmıştır. Günümüzde büyüme biçimi, yaprak boyut ve şekli, kışa dayanıklılık açısından farklı 20 kadar taflan kültürvarı vardır.

Taflan Nedir ? Taflanın Faydaları Nelerdir ? Taflan Nasıl Tüketilir ?
Taflan'ın Yaprağı

Bitkiye ülkemizde değişik yöresel adlar verilir. Bunlar arasında en yaygın olarak kullanılan "Taflan"dır. Laurocerasus officinalis'e "taflan" dışında, özellikle Ordu'nun doğusunda "gürcü kirazı", "karayemiş", "Laz kirazı", "Laz üzümü", "Laz yemişi", Giresun'da "Tanal", Artvin'de "tçkoo" gibi yöresel adlar verilir. Bitki Kuzeydoğu Anadolu'nun türkülerinde, şiirlerinde kısaca folklorunda yer alır.

Zeytin (yuvarlakça) biçimindeki, tek çekirdekli (düzgün, sivri, çarpık yumurta biçimli) az-çok sulu mayhoş-buruk (olgunlaşmış mahlep tadına benzer) meyveleri; 8-10 mm boyunda, önceleri yeşil, olgunlaşınca siyaha yakın (koyu mor) bir renk alır. Sarı kırmızı alacalı olanları da vardır.

Büyüme biçimi, yaprak boyu ve şekli, kışa dayanıklılık açısından farklı 20 bodur türü bulunan karayemişin yabancı literatürde, önemli 9 çeşidi vardır. Bunlar; Angustifolia (yaprakları ince ve şerit biçimli), Caucasica (koyu yeşil yapraklı), Colchica (bol çiçekli), Herbergii (koyu yeşil yapraklı), Otto luyken (yavaş gelişmeli), Pyramidalis (dar tepeli, piramit formlu), Schipkaensis (Bulgaristan kökenli, bol çiçekli, kışa dayanıklı), Schipkaensis Macrophylla (gevşek dokulu), Zabeliana (sarkık formlu, kent iklimine dayanır). Ülkemizde ise meyve biçimi ve meyvenin olgunlaşma mevsimine göre 7 karayemiş çeşidi vardır.

$ads={1}
Su -(acı)- (temmuz ortası, acımsı-buruk lezzetli), Vavul (çok etli ve az taneli), Yabani (temmuz ilk haftası, buruk lezzetli), Ağustos -İstavrit- (meyveler geç ve kırmızı renkte olgunlaşır), Orak -(selvi)- (temmuz ortası, tatlı-lezzetli), Ayran -(beyaz)- (haziran ortası, tatlı lezzetli), Kiraz -(Ekmek)- Karayemişleri (haziran ortası, mayhoş-hafif buruk).

Nasıl Tüketilir ?

Görünüş olarak kirazın küçük haline benzeyen taflan, meyve olarak tüketmek isteyenler için olgunlaşmış siyah ve mor halleri önerilir. Alternatif tıp araştırmacıları yapraklarından yapılan çayın kandaki insüln direncini dengelediğini ve böylece şeker hastalarına şifa sağladığını belirtir. Ayrıca bu çay şiddetli öksürmeyi anında keser. Boğazı iltihap ve virüslerden arındırır. Ancak çekirdeği ve yaprakları zehirli toksinler barındırdığından kurutularak tüketilmesi tavsiye edilir. Bazı araştırmacılar taflan yapraklarından yapılan çaya gençlik iksiri der. Bunun nedeni ise yapılan çay antioksidan bakımından zengindir. Karadeniz yöresinde sıklıkla yetiştiğinde yöre halkı oldukça bol çeşitli kullanmıştır. Taflan tazeyken toplanıp turşusu yapılır. Kışın ise bu turşudan kavurma yapılarak tüketilir. Her damak zevkine hitap etmez.

Taflan Nedir ? Taflanın Faydaları Nelerdir ? Taflan Nasıl Tüketilir ?
Taflan'ın Görüntüsü

Faydaları Nelerdir ?

  • Yüksek oranda antioksidan ve C vitamini içerdiğinden bağışıklık sistemini güçlendirmede etkili olan besinlerin başında gelir. Vücudu zararlı toksin ve hücrelerden arındırır. Bu işlem sırasında mide bağırsak ve böbrekleri temizleyen taflan, hastalık oluşma riskini azaltır. İşlevselliğini artırdığından vücut direncini virüs ve bakterilere karşı güçlendirir.
  • Kısırlığın tedavisinde doğal bir ilaçtır. Üreme organlarının işlevselliğini artırarak özellikle kadınlarda oluşan kist gibi hastalıkların geçmesini sağlar. Böylece hormonları da dengler. Lenf ve troid bezlerinin sağlıklı çalışmasın sağlar.
  • İçerdiği lif sayesinde uzun süre tokluk hissi verir. Bu da diyet yapanlar için ideal bir meyve haline getirir. Günde bir öğünde tüketilmesi tavsiye edilir. Aşırı tüketildiğinde ishale neden olur. Ancak yeterli miktarda alındığında karın şişkinliği, kabızlık yani sindirim hastalıklarını önler.
  • Yapılan araştırmalarda şeker hastalarına fayda sağlığı tespit edilmiştir. Ancak uzmanlar bununla beraber hastaların beslenme alışkanlıklarına dikkat etmelerini aksi halde ters bir duruma neden olabileceğinin de altını çiziyor.
  • Kalsiyum bakımından zengin olan taflan, kemik ve kas gelişimine katkı sağlar. İleri yaşlarda görülme ihtimali olan kemik erimesi ya da romatizmal hastalıkları önler. Ergenlik ve menopoz döneminde sıklıkla tüketilmesi tavsiye edilir.
  • Sinirleri yatıştırarak depresyon ya da stres gibi durumların oluşmasını önler. Kronik uykusuzluk çekenler için ideal bir besindir.

( Kaynak: arastirma.tarimorman.gov.tr - yasemin.com )

2 Yorumlar

  1. Üfff turşusu o kadar güzel oluyor ki, tabii ben karadenizliyim. Doğuştan seviyorum bunu. :D Bizim orda da taflan derler. Ancak gürcülerin yaygın olduğu bazı köylerde de tahnal deniyor. Sanırım söyleye söyleye farklılaştırmışlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizim buralarda çok tercih edilmiyor. Resimlerde benim bahçem de yetişiyor ve her yaz ben yemeden yoldan geçen ve bilen insanlara ikram ediyorum.

      Sil
Daha yeni Daha eski