Şile'nin Kabakoz Köyünde Yıllara Meydan Okuyan 700 Yıllık Çınar

Şile'nin Kabakoz Köyünde Yıllara Meydan Okuyan 700 Yıllık Çınar
Şile'nin Kabakoz Köyünde Yıllara Meydan Okuyan 700 Yıllık Çınar

Şile'nin Kabakoz Köyünde bulunan, 700 yıllık olduğu tahmin edilen çınar ağacı bölgenin ve köyün sembolu durumunda. Köye girdiğinizde, ilk gördüğünüz köy meydanında bir camii ve camiinin hemen yanı başındaki tarihi çınar ağacı.

Bugün Anıtlar Kurulu'nun koruması altında olan yaşlı çınardan yola çıkılırsa köyün kuruluş tarihinin 1350'li yıllara denk geldiği, yani 1. Orhan döneminden beri bu köyün ve çınar ağacının var olduğunu söylenebilir.

700 yaşındaki ağaç Osmanlı İmparatorluğunun kuruluşuna, en ihtişamlı dönemine, yıkılışına tanık etmiş. Ağacın üzerinde yer alan plakete göre en hüzünlü günlerini ise Kurtuluş Savaşı döneminde yaşamış. Dağlara yerleşen Rum çeteciler ve işbirlikçilerin, köyde yaşayanlara yaptıkları zulüm ve işkenceye de şahit olmuş.

Yaşlı çınar ağacının gövdesinde büyük bir kovuk var. Biraz yukarıdan ağacın yarılmasını engellemek için halatlarla bağlanmış. Çınar ağacının gövdesi yaşını belli etmekle beraber, yukarılarda sadece daha genç dalları yaşıyor. Köydeki yaşlıların anlattıklarına bakılacak olursa, zamanında bir ayakkabı tamircisi dükkan olarak kullanmış, bu içine 5-6 kişiyi rahatça içine alabilecek kovuğu.

Ancak zamanın yıkıcı etkisi bu yaşlı çınarı da zorluyor. Eskisi kadar güçlü ve bakımlı değil. Ancak Kabakoz köylüsü çınarı çok seviyor ve gözbebekleri gibi koruyorlar. Sembol çınar bakalım daha nelere şahit olacak.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski