Şile Yeryüzü Pazarı

Şile Yeryüzü Pazarı

Dünyada artan nüfusla beraber gıda ihtiyacı da her geçen gün artmaktadır. Tarım sektörü bu ihtiyacı karşılamak için farklı yöntemlere başvurmuş, daha hızlı ve daha çok ürün almak için kimyasal ilaç ve zirai gübre kullanımına yönelmiştir. Gıdalarımıza mevcut müdahaleler hem sağlığımızı bozmakta hem de doğamıza zarar vermektedir. İşte tam bu nokta da geleneksel tarım ve üretim, değerini her geçen gün daha çok hissettirmekte, bizlere daha çok görev düşmektedir. 

Şile Belediyesi, bünyesinde İstanbul’un tek Slow Food sertifikalı pazarını oluşturarak büyük bir adımı 2015 yılında atmış bulunuyor. Yerli üreticilerimizin geleneksel tarım yöntemleriyle, tamamen atalık tohumlar kullanarak ürettikleri mahsulleri, denetimimizle beraber doğrudan halka sundukları bir pazar olan Şile Yeryüzü Pazarı-Şile Earth Market, İstanbul’un yüz akı olmaya devam ediyor. 2020 yılı itibariyle yenilenen yüzüyle Şile Yeryüzü Pazarı, özellikle dünyayı etkisi altına alan küresel salgınla beraber sağlıklı gıda arayışında olan her insanı kendine çekmektedir. 

Pazarımızdaki geleneksel ve doğal ürünlerin, Şile Kestane Balı’nın, Kestane Balı Sirkesi’nin Ekşi Mayalı Köy Ekmeğimizin daha çok İstanbulluya ulaşmasını istiyoruz. Küçük aile çiftçiliği için büyük bir model olan bu proje ile ilçemizdeki yerleşik köy hayatınının sürdürebilirliğini sağlamayı hedefliyoruz. Kurda kuşa aşa sağlıklı ürün sunulmasında köprü vazifesi gören Şile Yeryüzü Pazarı, sağlıklı ve doğal ürünlerle buluşmak isteyen herkesi bekliyor.

Şile Yeryüzü Pazarı

Slow Food Nedir? 

Uluslararası ve halk destekli bir örgütlenme olan Slow Food, fast food ve hızlı yaşamın yükselişine, yerel ve geleneksel gıdanın yok oluşuna bir tepki olarak doğmuştur. İnsanların yedikleri gıdanın tadı, nereden geldiği ve gıda seçimlerinin dünyanın geri kalanını nasıl etkilediği hakkında insanları bilinçlendirmek amacıyla kurulmuştur. 

Beslenmeyi bir sanat haline getiren ve yerel mutfakların unutulup yerine tek tip beslenme modelini getiren anlayışa karşı çıkan insanlar 1989 yılında Carlo Petrini tarafından başlatılan hareketin peşine düştüler. Bu Hareket ‘Slow Food‘, yani ‘Yavaş Gıda’ adıyla tanındı ve yaygınlaşarak 150 ülkeye dağıldı. Bugün Slow Food gönüllüleri 100.000 üyeye sahip yerel birliklerden oluşan bir ağ ile çalışmalarına devam etmektedir. 

Hızlı yaşam ve yerel mutfak geleneklerinin kaybolmasına karşı duran,  aynı zamanda bir tepki ve bilinçlendirme hareketi olan Slow Food içinde gastronominin yanı sıra ekolojik ve etik değerleri de bulundurmaktadır.

Slow Food İlkeleri

  • Geleneksel gıdaların korunmasına, yaşatılmasına destek verir.
  • Tarım ve gıda sektöründeki firmaların denetimsiz gücüne karşı durur.
  • İyi, temiz ve adil gıda üretimi ve tüketimine inanır.
  • Genetik çalışmalara karşı lobiler oluştururken, riskler hakkında da bilinçlendirme yapar.
  • Organik tarımı teşvik eder.
  • Biyo-çeşitliliği, endemik bitkileri korumak önemli hedefleri arasındadır.  Koruyucu önlem olarak ‘Tohum bankası’ oluşturur.
  • Yerel satıcıların korunmasına destek olur.

Yeryüzü Pazarı (Earth Markets) nedir? 

Yeryüzü Pazarı sadece kendi ürettikleri ürünleri satan çiftçilerden oluşan uluslararası Pazar ağıdır. Bu Pazar ağında Slow Food’un iyi, temiz, adil ilkesine uygun olarak üretilmiş ürünler bulunur. Sadece mevsimsel, yöresel ve sürdürülebilir tarım metotları ile üretilmiş ürünler yer alır. 

Yeryüzü pazarında fiyatların ulaşılabilir olmasına dikkat edilir. Üretici ve tüketici doğrudan diyalog kurarak ürününün kalitesi hakkında bilgi verir ve sorumluluğunu alır. Yeryüzü Pazarı sadece satış yeri değil, tadım yerleridir. Ürün ve üreticiler uluslararası yer değiştirme imkanı sağlanmaktadır.











{fullWidth}