Carabus intricatus (Mavi Böcek) Nedir ?

Carabus intricatus (Mavi Böcek) Nedir ?
Carabus intricatus (Mavi Böcek) Nedir ?

Mavi böcek olarak bilinen aslında bilimsel adı "Carabus intricatus" olan bu böceğin altta kalan kısmı siyah, üst kısmı ise masmavidir. Arka kısmı uzun yumurta şeklinde düzdür. Elytra arasında, aralarında üç ince zincir şeridi bulunan uzunlamasına frownların sıraları bulunur. Pronotum dar, zayıf kalp şeklinde ve uzun arka köşelere sahiptir. Üst çeneler dar ve içe doğru bükülür.
Böceğin uzunluğu yaklaşık 5 santimetredir. Bu böcek genellikle Kırım Yarımadasında görülmektedir. Kırım yarımadasında ki ismi ise "Kırım Zemin Böceği" diye adlandırılmaktadır.

Bu tür hem gündüz hem de gece hayatı sürer. Hayvan organizmalarında beslenir. Bir kabuklu deniz hayvanının etini yemek için zemin böceği kabuğu kırmaz, sadece kabuklu deniz hayvanlarının vücudunu "Emer". Zemin böceği tamamen doymuş olduğunda zemine gömülebilir ve birkaç gün hareketsiz kalabilir. Sağlam bacaklarından dolayı zemin böcekleri, bir gece boyunca yaklaşık iki kilometre boyunca av yapabilir. Böcek tehlikeyi hissederse, keskin bir aşındırıcı madde bırakabilir ve insanlar için böyle bir kompozisyonun göze dökülmesi Konjunktivit görünümünü tehdit eder.

Carabus intricatus (Mavi Böcek) Nedir ?
Carabus intricatus (Mavi Böcek) Nedir ?

Bu böcek için avantajdır çünkü zemin böceği kuşlar ve hayvanlar için çok hoş bir av değildir. Çoğu zemin böcekleri park ve bahçelerde bulunur ve akit geçirirler. Düşen yapraklara gömülürler ve bazen bu böcekler sadece günlük faaliyetlerini yaparak yere hayat sürdürürler. Tarım için en yararlı böceklerden biri olarak düşünülür. Zararlı böcekleri yiyebilirler, örneğin; her yıl tarım arazilerine büyük hasar veren ipekböceklerini yerler Bu amaçla, insanlar özel olarak tarlalarda böcekler üretiyorlar. Bu böcek cinsi siyah, mor, mavi gibi renklere de dönüşebilir.

İklimi:
Sıcak bölgelerde, ölü dağlarda (yaklaşık 1500 m) düz olmayan ağaçlarla zengin ormanlar.

Gelişimi
Mayıstan Ağustos'a kadar ortaya çıkarlar. Yaşlı ağaç kütüklerinde, taşların altında, yosun altında ve kabuk altında bulunur. Daha sonra, böcekler kış için saklanma yerlerini ararlar.

Beslenme:
Yırtıcı, Ayrıca Carrion (Leş)

Dağılım:
Avrupa

Konjunktivit Nedir ?
Konjunktivit, gözün dış yüzeyini saran ince doku tabakasıdır. Konjunktivit tek gözü veya her iki gözü de etkileyebilir. Farklı şekillerde ortaya çıkabilir:

  • Enfeksiyonel konjunktivit: Grip, nezle gibi bakteriyel veya virutik enfeksiyonlardan oluşup oldukça bulaşıcı bir hale dönüşebilir. Enfekte olmuş kontakt lensler veya bozuk göz makyajı malzemeleri, bu rahatsızlığa neden olabilir.
  • Alerjik konjunktivit: Polen, hayvan tüyü ve toz, alerjik reaksiyonları tetikleyebilir, konjunktivanın iltihaplanmasına neden olabilir.
  • Tahriş edici konjunktivit: Klorlu su, şampuan veya hava kirliliği gözleri tahriş edebilir.Göze kaçan kirpikler bile böyle bir tahrişe neden olabilir.
Nasıl anlaşılır
Gözlerde yanma vardır ve kırmızıdır, gözden sümüksü sarı bir sıvı akabilir, bu sıvı gece kirpikler üzerinde kuruyarak sabah saatlerinde çapaklanma oluşturabilir. Göz kaşınması ve sulanması da yaygın belirtilerdendir. Bazı kişiler, göz kapaklarının şişmesinden, yanma veya göze kum kaçmış gibi bir histen rahatsız olabilir.

Enfeksiyonel konjunktivite ateş, boğaz ağrısı gibi, gribe benzer belirtiler eşlik edebilir. Alerjik konjunktivit genelde hapşırma, burun kaşıntısı ve akıntısı gibi saman nezlesi belirtileri ile beraber gözlenir.

Tedavi
Konjunktivit birkaç gün veya bir hafta içinde kendiliğinden düzelebilir. Gözkapağı üzerindeki makyajın dikkatlice temizlenmesi önemlidir. Tahriş edici konjunktivit, gözdeki tahriş edici durum (göze kaçan kirpiğin çıkarılması gibi) ortadan kalktıktan hemen sonra kendiliğinden düzelir. Eğer düzelme olmazsa, aşağıdaki gibi farklı tedaviler gerekebilir:

  • Antibiyotik göz damlaları veya merhem reçete edilebilir.
  • Alerjik konjunktivit için antihistaminik ilaçlar reçete edilebilir.
  • Neonatal (yenidoğan) konjunktiviti olan bebekler mutlaka göz hekimi tarafından görülmelidir.
Konjunktivitin bütün türlerinde, şikayetler ortadan kalkana kadar kişiye kontakt lens kullanmaması tavsiye edilir. Konjunktivitin bulaşmasını ve yayılmasını engellemesi için hastanın ellerin düzenli olarak yıkaması önerilir. En yakın doktora görülmeniz önerilir.

( Kaynak: İnsekten Box - Heame  - Essilor )

11 Yorumlar

  1. Ben bunu şilede de gördüm iyi kurtulmuşum vallah.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dikkat etmek gerekir insanlara fazla zararı yok ama yinede temkinli olmak lazım.

      Sil
  2. Elime alıp öptüm bu böceği inşallah bişey olmaz

    YanıtlaSil
  3. Ay bugün bu böceği bende gördüm

    YanıtlaSil
  4. Dünyanın en güzel yaratiklarindan biri. Bahcemizde var ve onlari korumak icin elimden geleni yapıyorum. Hele gunesli bir havada yururken gördüğümde gunesi karsima alarak baktigimda uzerindeki renkler doku dolayisiyla mavi ve mor olarak değişiyor. Hayranlıkla izliyorum. Allah neler yaratıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doku bakımından rengi muhteşem bir böcek türü. Lakin dikkatli olmada fayda var.

      Sil
  5. Bu böcek tehdit hissettiğinde gözü hedef almak suretiyle yakıcı bir sıvı fışkırtıyor kendim ve çevremde buna maruz kalan insanlar var ..dikkatli olmakta fayda var..

    YanıtlaSil
  6. ben de ağvada gördüm yanımdan geçti ilk başta korktum ilk defa böyle bir böcek gördüm. Görüntü olarak çok güzel.

    YanıtlaSil
  7. Bugün dere kenarında balık tutarken gördüm üzerime doğru geldi hemen uzaklastim

    YanıtlaSil
Daha yeni Daha eski