Şile ve Ağva'da Yetişen Yabani Orkide Çiçeği Nedir ? Yararları (Faydaları) Nelerdir ?

Şile ve Ağva'da Yetişen Yabani Orkide Çiçeği Nedir ? Yararları (Faydaları) Nelerdir ?
Şile ve Ağva'da Yetişen Yabani Orkide Çiçeği Nedir ? Yararları (Faydaları) Nelerdir ? 

Şile ve Ağva'mızda da yetişen "Yabani Orkide" çiçeğini tanımlayalım. Yabanı Orkide Çiçeği; Salepgiller ailesinin üyesi olan şifalı bitkilerden biridir. Bu çiçeğin yörelere göre bir çok ismi vardır.

Bu isimler;
  • Çayır Otu
  • Salep Otu
  • Yabani Orkide

Diye isimlere ayrılır. Yabani Orkide Çiçeği yetiştiği bölgeye göre isim almaktadır. Avrupa'da en çok bu bitkiyi yetiştiren ülke Türkiye'dir. Yurdumuzda 24 cinsine bağlı olarak 150 civarında türü vardır. Bir tanesi çiçeği taşımakta olan diğeri ise seneye çiçeği çıkaracak olan iki adet fındık büyüklüğünde yumruya sahiptir. Bu yumrular Nisan, Mayıs ayı gibi köklenerek temizlendikten sonra ipe dizilerek sütün ya da suyun içinde 10 dakika kaynatılır ve kurumaya bırakılır. Bu hazırlığın ardından öğütülerek toz şekline getirilip ilaç veya içecek halinde kullanıma hazırlanmış olur.

Yabani Orkide Çiçeğinin Yararları (Faydaları);
  • Yabani Orkide çiçeği Öksürük ve Bronşite iyi gelir.
  • Göğsü yumuşatma etkisi de olan Yabani Orkide çiçeği balgam söktürmeyi de sağlar.
  • Yabani Orkide çiçeği bağırsakları yumuşatarak kabızlığı önler.
  • Yabani Orkide çiçeğinin Hemoroid’ de iyi geldiği bilinmektedir.
  • Yabani Orkide çiçeği zihni açar, anlama yeteneğini güçlendirir.
  • Kalbe çok faydası olan Yabani Orkide çiçeğini kalp rahatsızlıkları olanlara tavsiye edilir.
  • Yabani Orkide çiçeği bayanlarda adet kanamalarını düzenler.
  • Yabani Orkide çiçeği vücuda sıcaklık verir, özellikle kış günlerinde çok faydalıdır.
  • Yabani Orkide çiçeği bağırsakta oluşan solucanları düşürmekte de faydalıdır.
  • Yabani Orkide çiçeği aynı zamanda cinsel gücü de arttırmaktadır.

Yabani Orkide Çiçeği Zararları;
Bilinen herhangi bir zararı bulunmamaktadır. Aşırıya kaçılmamak üzere kış günlerinin vazgeçilmez içeceklerindendir.

Yabani Orkide Çiçeği Kullanımı;
Kökünde bulunan iki adet yumru temizlendikten sonra ipe dizilir, süt ya da suda beş on dakika kaynatılıp kurutulur. Daha sonra öğüterek toz haline getirilip içecek olarak kullanılır.                            1 su bardağı süte 1 bir çay kaşığı toz orkide çiçeği (salep) atılıp, kaynatarak hazırlanır.(Kıvamı isteğe göre de ayarlanır) Günde bir ya da iki bardak içilebilir.

Yabani Orkide Çiçeği Kanunu;
İlçede ormanlık ve çayırlık alanlarda mayıs, haziran ve temmuz aylarında kendiliğinden yetişen salep orkideleri, kökleri bilinçsizce söküldüğü için nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Neslinin sürmesi için koruma altına alınan orkidelerin doğadan toplanması da yasaklandı.

Yabani Orkide Çiçeği nesli tükenmekte olan bitkiler sınıfında olduğundan dolayı yanlış toplama nedeni ile yok olma sınırına gelmiştir. Bu yanlış toplama nedeni ile çok ağır cezalar verilmiştir.

Örnek vermek gerekirse; Bitlis'in Ahlat İlçesine bağlı Alakır köyünde bir kişinin yabani orkide çiçeği soğanı topladığı ihbarını alınmış. Bunun üzerine Ahlat Jandarma ekipleri ise köye operasyon düzenleyerek Yabani Orkide çiçeğini toplayan kişiye "2872 sayılı Çevre kanununa muhalefet" suçundan 42 bin lira idari para cezası verilmiştir. Bu çiçeğin önemini umarım anlatabilmişimdir.

Bu denli önemli olan bir çiçek Şile ve Ağva'mızda yaşayanlar tarlalarında bu çiçekleri yetiştirse önemli gelir kapısı haline gelir. Taze Yabani Orkide Çiçeğin kilosu 25 TL den satılmaktadır. Müşterisi hazır ve çok karlı bir iştir.

Yabani Orkide Çiçeği Dondurmanın Hammaddesi;
Dondurmaya kıvam ve tat veren Yabani Orkide Çiçeği Mart ve nisan aylarında doğadan toplanan orkide yumrularının çok büyük bir kısmını dondurma üreticileri satın almaktadır.

  • Yaş yumruların kilogram fiyatı 30 TL
  • Kum hali ise 120-130 TL
  • Toz  hali ise  250-300 TL civarındadır.

Son söz olarak ise;
Saygı değer üyelerimiz, Sizlere Şile ve Ağva'mız da yetişen Yabani Orkide Çiçeğini Anlatmaya çalıştık. Okuduğunuz üzere bu çiçeğin kazancı bay yüksek iken cezası ise ondan daha da yüksek. Bu bilgileri tam 10 web site ve 2 kitap okuyarak elde ettim. Allah'a emanet olunuz.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski