Şile'de Gezebileceğiniz Mekanlar

Şile'de Gezebileceğiniz Mekanlar
Şile'de Gezebileceğiniz Mekanlar
Şile'de birçok tarihi eser bulunmaktadır. Şile limanı çevresi, Kumbaba, Göçe ve Göksu Köyü, Kabakoz Köyü tarihsel dokunun en yoğun olduğu bölgelerdir.

  • Kumsal ve Plajlar: Şile merkez olarak 10 km. uzunlukta bir kumsala sahip olmakla birlikte Karadeniz kıyısında 60km.lik bir uzunluğa sahiptir.
  • Sofular Mağarası: Sofular köyü mağara burnu mevkiinde İstanbul F23-d1 paftasında 100m.uzunluğunda +17 m. yüksekliğinde, yatay ve kuru bir mağaradır. Roma dönemine aittir.
  • Meşrutiyet Mağarası: Şile meşrutiyet köyünde İst.F23-d1 paftada 40m.uzunluğunda -3m. derinliğinde yatay ve kuru bir mağaradır.
  • Meşrutiyet Yarığı: Meşrutiyet köyü f23-d1 paftada 9m. Uzunluğunda -1m.derinliğinde yatay ve kuru bir mağaradır.
  • Ekşioğlu Mağarası: Şile çayırbaşı köyünde F23-d2 paftada 75 m. Uzunluğunda -18 m. Derinliğinde dikey ve yatay şekildedir.
  • Karabeyli İnleri: Karbeyli köyü elmalıtarla mevkiinde 5-15 m. şeklinde 5 ad. İn vardır.
  • Sığır Çopulu Mağarası: Sortullu köyü mevkiinde F23-d3 paftada 30 m. Uzunluğunda -6 m. Derinliğinde yatay ve kuru bir mağaradır.
  • Gölcük İni: Sortullu köyü F23-d3 mevkiinde 10 m. Uzunluğunda -0.5 m. Derinliğinde yatay ve kuru bir indir.
  • Radıç Çopulu: Göksu köyü ile hacıllı arasında 20 m. Uzunluğunda 20 m. Derinliğinde F23-c4 paftasında dikey ve kuru bir mağaradır.
  • Eski Köy Yeri Mağarası: Sortullu hacıllı arasında 50 m. Uzunluğunda -12 m. Derinliğinde kısmen dikey ve çoğunlukla yatay olup kuru bir mağaradır.
  • Yukarı Kışla Mağarası: 40 m. Uzunluğunda -3m. Derinliğinde İnkese mağarasının 100 m. Batısındadır.
  • İnkese Mağarası: Sortullu köyünün 1.5 km. güneyinde hacıllı köyünün 3 km. kuzeybatısında F23-d3 paftada 355 m. Uzunluğunda kollarıyla 500 m.yi bulmaktadır -80 m. Derinliğe ulaşır yatay bir mağara olup kısmen suludur.
  • Suşıkan Mağarası: İnkese mağarası ile bağlantılı olup 45 m. Uzunluğunda +5 m derinliğindedir.
  • Soğuksu Mağarası: Hacıllı köyünün 500 m. Doğusunda 58 m uzunluğunda -1 m. Derinliğinde yatay aktif sulu bir mağaradır F23-c4 paftadadır.
  • Gürlek Mağarası: Hacıllı köyünün güney doğusunda F23-c4 paftada 241 m uzunluğunda +40 m derinliğinde yatay ve yarı aktif bir mağaradır.
  • Gökmaslı Mağarası: 20 m. Uzunluğunda +2 m yüksekliğinde gökmaslı köyünün 300 m batısında yol kenarındadır yatay ve kuru bir mağaradır. Şile deniz mağaraları Şile adalarından ocaklı adanın batısında OCAKLIADA MAĞARASI, Şile limanının doğusunda TERSANE(YALI) MAĞARASI, Şile burnunun güneyinde FENERALTI(FUSA) MAĞARASI, Şile harman kaya burnu batısında AKŞAM GÜNEŞİ MAĞARASI, Şile doğusunda Yay burnu güneyinde TAVANLI 1 MAĞARASI, TAVANLI MAĞARASI, ayrıca Kabakoz deniz inleri, kilimli inleri, malkaya deliği gibi bir çok mağara vardır.
  • Değirmençayırı Şelalesi: İlçeye 33km. uzaklıktaki Değirmençayırı köyünün güney batısında ve Şile-Gebze ilçeleri sınırları üzerinde yer alır. Şelaleye Kargalı köyünden batıya doğru bir saat mesafede yürüyerek ulaşılır. Şelalenin yüksekliği 8 m., genişliği 30m. kadardır. Değirmençayırı şelalesinin kuzeyinde yaz aylarında suları kuruyan 15m. yükseklikte akan Şarlak Şelalesi adı verilen bir şelale daha vardır. Tüm bu şelaleler yapılan araştırmalara göre genç faylanmalar sonucu oluşmuştur.
  • Onbir göller vadisi: İlçenin görülmeye değer önemli doğal güzelliklerinin yer aldığı alanlardan biriside Onbir Göller Vadisi'dir. Hacıllı Köyü yakınlarındadır. Köydeki su değirmeninden doğuya doğru Göksu kolu olan Değirmendere Vadisi, 500m. Takip edilirse birinci göle ulaşılır. Vadinin devamında büyüklü küçüklü göl eğim kırığı/şelale ikilime onbir defa tekrar edilir.İlçenin en önemli turistik ve doğal fizyoterapi doktoru denen Kumbaba Tepesi, 60 rakımlı kırmızı - turuncu renkli, demir/bakır alaşımlı ve radyonktriteli kumları olan bir tepedir. Kumbaba Tepesi zirvesinde Kumbaba'nın mezarı vardır. (Kumbaba gerçek ismi belli olmayan bu tepeyi keşfedip romatizmal hastalıkların tedavisinde kullanan kişidir.) Yapılan araştırmalarda Bizanslılar tarafından "Güneş Hamamı" olarak kullanılmış, saray gemileriyle yaz aylarında buraya gelerek güneş banyosu alırlarmış. Burasını, ismi meçhul olan Türk (Kumbaba) bir kimyager gibi etüd etmiş ve Şile Kumluğunun natür ile tedavi için uygun bulmuştur ve bir çok hastanın tedavisinde kullanılmıştır. Turizm bilincinin gelişmesiyle birlikte artan turizm hareketlerine bağlı olarak ilçenin ilk turistik belgeli konaklama tesisi 1953 yılında Kumbaba Motel adıyla hizmete girmiştir. Sonraki yıllarda artan talebe cevap vermek amacıyla 20'den fazla Otel/Motel (ev pansiyonları ve kampingler hariç) birçok turistik amaçlı tesisi hizmete açılmıştır.
  • Ağlayan Kaya: Ağlayan Kayalar, Şile Feneri'nin 600 metre gerisinde, taşlar arasından çıkan bir su kaynağıdır. Akış biçimi ağlayan bir insanın gözyaşlarına benzetildiği için bu adı almıştır.
  • Kumbaba Tepesi: Kumbaba Tepesi, Şile'ye 2 km uzaklıktadır. Bizans döneminde kum banyosu yeri olarak kullanılan bir bölgedir. Bölgenin kumu romatizmal hastalıkların tedavisinde yararlıdır..

👇 Buradan kanalımıza abone olmayı unutmayınız 👇


Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski