Söz, Namustur | Blog Yazıları #8 |
Değerli Şile Ağva Köyleri Ailesi, günümüz insanı söz verip sözünde durmaz oldular. Eskiden insanların sözleri senetti, yani namustu. Günümüzde ise insanlar çok çabuk söz verip sözlerin de durmuyorlar, ne demiş Hz.Ali Efendimiz: “Söz verirken acele etme, Çünkü söz namustur” der. Nedense bu cümleyi her duyuşum da aklıma daha ziyade buluşmak için saat verip de o saatte orda olmayanlar gelir. Ama işin aslı böyle değildir, iş için olsun, araba için olsun, ev için olsun vb. şeyler için olsun siz verdiğiniz sözü tutun. Ergün İncirci; "Bir söz vardır insanlara verilen, ama az insan vardır sözünü yerine getiren."
Milli Şairimiz Mehmet Akif'in ahde vefa ve sözün tutulmasıyla ilgili bir hatırası yazayım;
Mehmet Akif bir gün arkadaşlarından Eşref Edip ile öğle yemeğin de buluşmak için sözleşmişlerdi. Eşref Edip Vaniköy de oturuyordu, kendisi Beylerbeyi'nde. Öğleden bir saat evvel oraya gidecekti. O gün öyle bir yağmur vardı ki, her taraf sel oldu. Eşref Edip, Mehmet Akif'in böyle bir yağmurda gelmeyeceğini düşünmüştü. Bu sebeple hizmetçiye döneceğini söyleyerek, evden çıkıp yakın bir komşuya gitti. Yağmur devam ediyordu. O evden çıktıktan bir süre sonra Mehmet Akif, o yağmura rağmen Eşref Edip'in evine gelmişti.
Eşref Edip, evine döndüğünde onun geldiğini hizmetçiden öğrenmişti. Mehmet Akif sırılsıklam bir halde olmasına rağmen içeriye girmemiş, ''selam söyle'' diyerek yağmura aldırmadan gerisin geriye gitmişti.
Eşref Edip ertesi gün kendisini bulmuş durumu anlatarak özür dilemek istemişti. Ama Mehmet Akif bu olaydan dolayı kırılmıştı ve Eşref Edip'e şu unutulmayacak cevabı veriyordu.
"Bir söz ya ölüm veya ona yakın bir felaketle yerine getirilmezse mazur görülebilir."
Ne var canım sözlerde?
Söz değil mi alt tarafı?
Alınır da verilir de!
Tutulur da tutulmaz da!
Sözün de namusu mu olurmuş? demeyin. Siz siz olun söz verdiğiniz de tutun, tutun ki insanların güvenini kazanın.