Şileliler arasında ‘kıtırdak’ ismi ile bilinen porçini mantarı, sofralara Şile ormanlarından geliyor. Şile’nin yöresel mutfağında büyük öneme sahip olan mantarın tencere yemekleri, tavası, ızgarası, böreği, pidesi yapılıyor. Pek çok farklı mantar türüne ev sahipliği yapan Şile’nin yerli halkı her yıl mantar zamanı aileleriyle birlikte mantar toplamaya çıkıyor.
Şile’de toplanan mantarlar talep doğrultusunda tüm Türkiye’ye dağılırken, Şile halkının da yan gelir kaynağı oluyor. Eylül, Ekim ve Kasım aylarında özellikle meşe ağacının altında kendiliğinden yetişen porçini, orman sınırı boyunca gazeller üzerinde genellikle çok sayıda görülüyor.
Hoş kokusu ve lezzetli tadı ile yenilebilen en iyi mantarlardan biri olan porçini, kurutularak, konserve veya turşu halinde saklanabiliyor. Porçini, Avrupa restoranlarında porsiyonu 15-20 eurodan satılıyor.
Şile’nin bir diğer ünlü ve lezzetli mantarı ise yörede "gelincik" diye bilinen ‘Sezar’ mantarı. Bölgede kendiliğinden yetişen lezzetli mantarın Sezar adıyla tanınmasının nedeni ise Roma İmparatoru Sezar’ın bu mantarı sadece kendi için toplatıp, halka yasaklatması.
FORUM SİTEMİZ AÇILMIŞTIR. KONULARA SİZDE YORUMLARINIZI YAPABİLİRSİNİZ
FORUM SİTEMİZİ ZİYARET ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ
SİZLERİ ARAMIZDA GÖRMEKTEN MUTLULUK DUYARIZ.
Takip Et
Populer Konular ( Son 7 Gün )
-
Ağva
Ağva Büyükbucaklı Köyü’nde Tarihi Mezar Taşları ve Kültürel Miras
Yayınlayan: Şile Ağva Köyleri -
Yorum Gönder