Bu Mantarın Adı Nedir ? #2

Bu Mantarın Adı Nedir ? #2
Bu Mantarın Adı Nedir ? #2

Dünya’da marka haline gelen, başta İtalya olmak üzere tüm ülkelerin göz bebeği  porçini Şile’de tüketici ile buluşuyor. Şileliler arasında ‘kıtırdak’ ismi ile bilinen porçini mantarı sofralara Şile ormanlarından geliyor.

Mantar, Şile’mizin yöresel mutfağında büyük öneme sahip. Mantarların, tencere yemekleri, tavası, ızgarası, böreği, pidesi yapılıyor. Pek çok farklı mantar türüne ev sahipliği yapan Şileli hemşehirlerimiz her yıl mantar zamanı aileleriyle birlikte mantar toplamaya çıkıyor. Şile’den çıkan mantarlar talepler doğrultusunda tüm Türkiye’ye dağılırken de Şile halkının yan gelir kaynağı oluyor.

Bu Mantarın Adı: Kıkırdak Mantarı (Porçini)'dir.

Eylül, Ekim, ve Kasım aylarında özellikle meşe ağacının altında kendiliğinden yetişen porçini orman sınırı boyunca, gazeller üzerinde genellikle çok sayıda görülüyor. Hoş kokusu ve lezzetli tadı ile yenilebilen en iyi mantarlardan biri olan porçini kurutularak, konserve veya turşu halinde saklanabiliyor. Kıtırdak nam-ı diğer porçini Avrupa restoranlarında porsiyonu 15-20 euro dan satılıyor. Şile’nin bir diğer ünlü ve lezzetli mantarı ise yörede Gelincik diye bilinen ‘Sezar’mantarı. Bölgede kendiliğinden yetişen ve en lezzetli mantarın Sezar mantarı adıyla tanınmasının nedeni Roma İmparatoru Sezar’ın bu mantarı sadece kendi için toplatıp, halka yasaklatması.

( Kaynak: Şile Belediyesi )

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski