Bu Mantarın Adı Nedir ? #1

Bu Mantarın Adı Nedir ? #1
Bu Mantarın Adı Nedir ? #1

Şile ve Beykoz'un köylerinde döbelen adıyla bilinen, görüntüsüyle şemsiyeyi andıran, yenilebilir bir mantar türüdür.

Şile çevresinde döbelen adı ile bilinse de bu mantarın gerçek adı Şemsiye Mantarı'dır. Son derece de güzel bir tadı vardır. Mantar gillerin en iyisi diye bahsedilir. Tabi bu mantara hastalıkları olanlar yememesi gerekir. Çok zehirli ve hatta ölümcül olan bazı Lepiota akrabaları vardır. Bu mantarı toplamadan önce mümkünse yerel bir uzmana danışın.

Bu Mantarın Adı: Döbelen (Macrolepiota Procera)'dir.

Gövdesi; Güneş şemsiyeleri, hareketli halka içeren, soğanlı, uzun, pullu, kahverengimsi bir gövdeye sahip geniş, pullu, kahverengimsi bir başlığa sahiptir.

Kap (kıtık); Otu (yumurta şekilli) çan şeklini alır ve sonra neredeyse düzdür. Düzenli bir desende ekli terazi ile 3-10 inç genişliğinde ve ilk başta kahverengi olan ancak beyaz eteği açığa çıkaran çatlaklar olan merkezi bir topuz. Olgun bir kap, akçaağaç şurubunun kokusunu alabilir.

Solungaçlar (lameller); Geniş, kaba kenarlı, beyaz, yakın, serbest solungaçlar.

Kök (stipe); 3-12 veya daha fazla inç boyunda. 3 / 8-5 / 8 inç kalınlığında. Tabandaki soğanlıya, bir şekilde balıksırtıyı andıran bir deseni olan kahverengi pullarla büyütüldü. Kısmi örtü, gövdede yukarı ve aşağı doğru kayan bir halka haline gelir.

Et; Beyaz ve orta derecede kalın ve çürümez.

Sapın boyu 30-40 cm'yi, şapkasının çapı da 40-50 cm'yi bulabilir. Şapkanın üzerindeki kahverengi zar, şapkanın büyüyüp gelişmesiyle birlikte parçalanır ve açık renkli şapkanın üzerinde pullar şeklinde kalır. Şapkanın altında beyaz, sık ve derin lameler vardır. Ayak üzerinde aynı şekilde beyaz et üzerinde, düzgün olmayan zikzak harbelerden oluşan bantlar bulunur, Ayağın ucu şişkin, soğan biçimindedir. Sap üzerinde şapkaya yakın, çok belirgin bir halkası vardır, ancak kolayca kopabilir. Ayak, çok belirgin lifli bir yapıdadır ve kesitinde ortası deliktir. Mantarın eti şapkada beyaz ve yumuşaktır.

Bazı arkadaşlar bunu mangalın üstünde veya ateş de yapıyorlar. Her halükarda çok güzel ve lezzetli bir mantar araştırmadan emin olmadan yemeyiniz.

İnstagram hesabımızı takip ediniz. > https://www.instagram.com/sileagvakoyleri/

( Kaynak: Lezzet Vadisi ) - ( Kaynak: Mushroom Collecting )

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski